Kitekintő

Cogito ergo sum - Gondolkozom, tehát vagyok.

Gondolatok, szösszenetek, itt-ott néhány vallomással. Az egyes bejegyzésekhez egy kappucsínót, kávét vagy teát ajánlok, ízlés szerint, illetve öt perc szabad időt, és egy kis figyelmet. A bejegyzésekhez tartozik egy-egy kultúrális élmény. Hogy milyen, az majd idővel kiderül. A végsőkig szubjektív gondolatokat írok le, és ezeket axiómaként tálalom. Ha nincs igazam, akkor tessék megmondani! Ha igazam van mágis, akkor meg tudom védeni magam, ha nem, akkor meggyőzhető vagyk, de kizárólag észérvekkel.

Friss topikok

2007.12.06. 21:00 Sx Xavier

Joseph Heller - Valami történt


 | A gondolatok |

 

Valami történt. Nem lehet tudni, hogy mi, de mindenki számára világos, hogy megváltozott valami. Más lett az étel, más a levegő, még a nap is másképpen süt. Egyvalami azonban nem változott: mindenki fél valakitől. Az embereket félelem járja át, rettegéssel van tele ez a világ is. Rengeteg embertől félek. Félek a főnökömtől, félek a családomtól, még a barátnőmtől is félek. Kitől-kitől más miatt. Biztos van számtalan ember, aki tőlem fél. Ők is ugyan olyan neurotikusan rettegnek tőlem, mint ahogy én a saját mumusaimtól. Ők is nyugtalanok, akárcsak én.

Nem csak az emberektől félünk: mindenkinek megvannak a maguk fizikai fóbiái. Tűztől, víztől földtől vagy állattól. Az az ember lehet boldog, aki képes felülemelkedni a félelmein. Ez viszont nagyon nehéz, mert az az ember, aki legyőzi a félelmeit egy szemvillanás alatt visszazuhan korábbi állapotába, amikor felteszi a kérdést: Mi lesz akkor, ha mégis valóra válik a félelmem?

...

Mi van akkor? Az Élet megy továb, nem fog megállni egy ember kedvéért. Emberek milliárdjai mennek el a szerencsétlenül járt mellett, anélkül, hogy egyáltalán felfognák szegény létezését. Mindenki el van ugyanis foglalva a saját félelmeivel. Évmilliók óta. Amióta öntudatra ébredtünk, félünk.

Persze a félelem segít eligazodni a világban. Az az ember, akit egyszer már megégetett a tűz, nem fog mégegyszer belenyúlni, mert tudja miféle fájdalmat okoz. Továbbviszem a gondolatot. Miféle érzés akkor a szeretet? Szeretteink okozzák a legnagyobb fájdalmat, mégis szeretjük őket: újra és újra a tűzbe nyúlunk. Amikor szeretünk valakit, nem éreznénk a félelmet? Dehogynem. Csak a szeretetnek megvan az a hihetetlen tulajdonsága, hogy mindenek felett áll.


| Pár szó a könyvről |

 

A Valami történt egy nagyon elgondolkodtató könyv, szinte tökéletes képet ad a modernnek nevezett világról. Heller egyébként is remekül ír a társadalom visszásságairól.(Muszály megemlíteni, kihagyhatatlan: A 22-es csapdája) A Valami történt tipikusan az a regény, ahol a cselekmény másodlagos. Nem lényeges, hogy mi történik az a fontos, amit kivált a főszereplőből, és az a folyamat, ahogyan magunkra ismerünk, és megvalósul végül a legnagyobb félelmünk.

Szólj hozzá!

Címkék: valami heller történt


A bejegyzés trackback címe:

https://halassy-adam.blog.hu/api/trackback/id/tr6254894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása