Kitekintő

Cogito ergo sum - Gondolkozom, tehát vagyok.

Gondolatok, szösszenetek, itt-ott néhány vallomással. Az egyes bejegyzésekhez egy kappucsínót, kávét vagy teát ajánlok, ízlés szerint, illetve öt perc szabad időt, és egy kis figyelmet. A bejegyzésekhez tartozik egy-egy kultúrális élmény. Hogy milyen, az majd idővel kiderül. A végsőkig szubjektív gondolatokat írok le, és ezeket axiómaként tálalom. Ha nincs igazam, akkor tessék megmondani! Ha igazam van mágis, akkor meg tudom védeni magam, ha nem, akkor meggyőzhető vagyk, de kizárólag észérvekkel.

Friss topikok

2008.08.17. 21:10 Sx Xavier

Final Fantasy - Végső harc

| Gondolatok |

Történt, hogy meguntam a kereskedelmi csatornákból rámtörő brutális mennyiségű szemét filmet, és elkezdtem kutatni jó, vagy legalábbis annak vélt filmek után. Andrej Rljubjov, Mesterséges értelem, Volt egyszer egy vadnyugat és a többi, és a többi és a többi...

...Meg a Final Fantasy. Ezek a távol-keletiek tudnak valamit. Nem hülyék. Igazából az háborított fel, hgoy sorozatban olvastam három olyan kritikát is, amiben anno csúnyán lehordták a filmet. Valahogy úgy éreztem olvass közben, hogy egyrészt fogalmuk sincs arról, hogy mit és miről írnak - nem hiszem, hogy végignézték. Másrészt jól dolgozott a marketing-gépezet: elhitték, hogy a film nem más, mint egy másfél órás demofilm a 3D-s technika akkori jelenjéről.

Mindentől elvonatkoztatva úgy vélem, hogy a Final Fantasy egy olyan felfogást jelenít meg, ami az európai gondokodásmódtól sajnos idegen. Azt az alapvetően szemlélődő módot, amit mondjuk egy Buddha is megjleenít: megfigyelni, megértni, és akkor cselekedni. Mindez szembeáll a nyugati agresszióval, ami sikeressé tette a hódításban. Csakhogy ebben az esetben ez az agresszió mindenki halálát okozza...

Szumma szummárum, nem kell idekeverni Gaia-t, nem kell elhordani a "lapos" történetet. Tudni kell elkülöníteni az üzenetet a hordozótól.

 

| Nem szorosan ide |

Miért jutott írás közben eszembe Kim Ki Duk filmje, a Tavasz, Nyár, Ősz, Tél és megint Tavasz? ... Rájöttem: Egyrészt, mert szerkezetileg hasonlít az Andrej Rjubljov-ra, másrészt ugyanaz az az eszmerendszer jelenik meg benne, ami a Végső harcban is...

...baromság. Azért jutott eszembe, mert a hangulata hasonló. Pontosan akkor marhaság lenne összehasonlítani akét filmet, mint egy tál lasagne-t egy szelet dobostortával. Az egyik ez, a másik az.

1 komment

Címkék: film harc animáció fantasy final végső barmoság


A bejegyzés trackback címe:

https://halassy-adam.blog.hu/api/trackback/id/tr15620327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása